Utställningen

Den gamla skolsalen bjöd in till detta. Stora väggar och fönster, samt spår av den gamla folkskolan där traktens telningar skulle få hjälp att förstå världen. Bli bildade. Ca 100 år senare så visar så ett 10-tal konstnärer, musiker och skribenter sina olika sätt att ta sig an världen och naturen i samma lokaler och i samma trädgård som då.

Naturgemälde är ett begrepp som Alexander von Humboldt använde för ett sätt att förstå världen och naturen med hjälp av både estetik och vetenskap. Han trodde på mätningar, men också på att uppleva naturen på ett fysiskt sätt, samt att förklara den med hjälp av såväl estetik som mått och fakta. Spåren av detta förhållningssätt kan man se i de utbildningsaffischer som fortfarande finns kvar från skolans verksamhetsår. En del menar ju att Humboldts sätt att ta sig an världen var en grundsten i det vi idag kallar bildning. De 10 konstnärerna använder andra helt skilda sätt att försöka förstå världen. Med ljud, ljus, symboler, skulpturer, teckningar, grafik, måleri och text

Älgnäs byskola anlades i slutet av 1800-talet av byalaget för att ge bygdens barn den bildning de behövde för att klara sig i samhället. Man anställde en kompetent lärare och sedan dess har den svenska folkskolan förändrats många gånger. Lokalen som byggdes med syftet att bedriva pedagogik visade sig också vara en utmärkt plats för att visa upp konst. Olika tider, olika pedagogik.

Utställningen arrangeras och kureras av Lars Lengquist och är ett helt privat och idéellt initiativ.

Kontakt: lars@diagram.se

0709574782

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s